Dykning Malta

 Dykning på Malta

Malta erbjuder flera bra dykspottar, flera ligger runt huvudön Malta – där du finner klart och rent vatten. Vattnet runt Malta är relativt kallt för sitt läge därav den utmärkta sikten. Du kommer dock inte se så många färgglada och stora fiskar som du ser i exempelvis Röda havet – men Malta erbjuder bra grottdykning och ett unikt vattenlandskap.

Bästa dyksäsongen på Malta är från april tom september månad. Vattentemperaturen varierar kraftigt beroende på säsong och vattenströmar, men räkna med vattentemperaturer runt 14 – 25 grader.

Många av dykspottarna kring Malta erbjuder nedskjutna plan och krigsfartyg från andra världskriget, då Malta var hårt ansatt då ön ligger så pass stategiskt till mellan Europa och Afrika under andra världskriget – vilket gjorde ön till en krigshärjad plats. Nyligen har man också lagt till sevärdheter genom att lägga ner några ytterligare plan för att utöka antalet dykspottar och utöka turistattraktionen på havet.

En av de mest kända dykplatserna runt Malta är Blue Hole – som ligger i närheten av Dwerja Point där HMS Maori ligger begravd. HMS Maori blev känd när hon var med i smygattacken som sänkte Tysklands flaggskepp Bismarck. Nu finns HMS Maori att beskåda i vattnet runt Malta.

Du finner även bra dykning runt Malta på öarna Gozo och Comino. Vid Gozo finns flera grottor, vrak och valv men ett fint marint liv med levande koraller.

Comino är en mindre ö som är mindre än 2 kilometer lång och har endast ett fåtal bofasta som är bönder. Den mest kända dykplatsen är troligtvis Crystal Lagoon. Camino bjuder på kristallklart turkost vatten och erbjuder till mycket fotande med sin klara sikt. Har du tur får du se ett stim med  barracudor, bläckfisk och flundror.